Het stadsbestuur en de lokale kerkelijke overheid stelden op maandagavond een ontwerp van kerkenplan voor. Dit plan bepaalt welke van de 8 kerkgebouwen behouden blijven voor de eredienst en voor welke kerkgebouwen mogelijk een andere toekomst in het vooruitzicht wordt gesteld.
De gesprekken in Herentals tussen de gemeentelijke en kerkelijke overheid werden einde 2015 opgestart. Zo werd er een werkgroep opgericht met een vertegenwoordiging van kerkelijke zijde en vertegenwoordigers vanuit het stadsbestuur. De werkgroep vergaderde de afgelopen jaren zowel gezamenlijk als afzonderlijk.
Samen werd gestreefd naar een gedeeld standpunt over een kerkenplan voor Herentals.
De Sint-Waldetrudiskerk, de Sint-Catharinakerk en de Zandkapel in Noorderwijk blijven op lange termijn dienen als gebouw voor eredienst.
De Sint-Antonius van Padua (Paterskerk) blijft minstens tot 2030 gebouw voor eredienst.
De Sint-Bavokerk (Noorderwijk) en de Sint-Niklaaskerk (Morkhoven) blijven bewaard voor de eredienst en de nodige investeringen worden voorzien. In 2020 zal de stuurgroep een gesprek voeren om te bepalen of, uitgaande van de dan geldende noden, het gebouw op langere termijn behouden blijft als kerkgebouw of als gebouw met een andere functie.
De Sint-Jan de Doperkerk wordt nog tot 2025 als gebouw voor de eredienst aangeduid. In 2020 wordt een gesprek gevoerd of er na 2025 in het gebouw nog een kleine liturgische ruimte bewaard moet blijven.
De Onze-Lieve-Vrouwkerk (Nederrij) wordt aan de eredienst onttrokken. De eigenaar bekijkt een mogelijke herbestemming van het terrein.
Na ontwijding van een kerk bepaalt de eigenaar de verdere toekomst van het gebouw. Dat kan het stadsbestuur, de kerkfabriek of de congregatie zijn. Zij zullen geen overhaaste beslissingen nemen en alle opties staan open.
U kunt u uw opmerkingen tot zondag 16 april 2017 bezorgen aan de pastorale werkgroep, Kerkstraat 11, 2200 Herentals, blacksalmonella@hotmail.com of aan het college van burgemeester en schepenen, Augustijnenlaan 30, 2200 Herentals, info@herentals.be.
Lokale kerkraden zijn openbare instellingen
Het stadsbestuur draagt daarom bij in het onderhoud van de kerken op het grondgebied. Binnen de Vlaamse overheid gingen er de afgelopen jaren stemmen op die zich afvroegen of de kerkgebouwen voldoende gebruikt worden.
De Vlaamse overheid legde daarom elk gemeentebestuur de verplichting op om een kerkenplan uit te werken. Dit plan geldt als voorwaarde om nog aanspraak te kunnen maken op subsidies voor mogelijke restauraties of onderhoudswerken. (pp)